پیش از شروع هر نوع سرمایهگذاری باید درباره آن مطالعه کنید و با دقت و بر اساس شواهد مبتنی بر دادههای آماری، هدف خود را انتخاب کنید.
بر همین اساس پیش از راهاندازی کسبوکار یا اضافه کردن یک شاخه جدید همچنین توسعه محصولات و خدمات، لازم است بازار هدف را مورد مطالع قرار دهید. در فرایند تجزیه و تحلیل بازار، ۴ بخش مهم باید حتما مورد ارزیابی قرار بگیرد:
۱- صنعت
در این بخش، وضعیت فعلی صنعتی که در آن فعالیت میکنید را همراه با جایگاه خودتان بررسی میکنید. مثلا تخمین میزنید که هزینهی جذب مشتری برای شما چقدر خواهد بود یا با چه هزینهای میتوانید محصول را به دست مشتریان برسانید.
۲- بازار هدف
در این بخش ابتدا اطلاعاتی درباره بازار هدف خود به دست میآورید. اطلاعاتی مانند اینکه اندازه بازار شما (تعداد مشتری بالقوه) چقدر است. سپس اطلاعاتی درباره مشتری واقعی خودتان به دست میآورید. اطلاعاتی مانند ویژگیهای شخصی، علایق، نیازها، سن، محل سکونت، رفتارها، ویژگیهای روانشناختی و گریشهای او را گردآوری میکنیم. فرایند طراحی پرسونای مشتری در این مرحله انجام میشود.
و به این سوالات پاسخ میدهیم:
از نظر بازار، محصول شما چقدر ضروری است؟
اندازه بازار هدف شما چقدر است؟
محدوده قیمتی که بازار میتواند بپردازد چقدر است؟
بازار تا چه مدت از محصول شما پذیرایی میکند؟
3- رقبا
در این بخش یک لیست از تمام کسبوکارهایی که در صنعت شما فعالیت دارند و محصولی شبیه به محصول شما را ارائه میدهند، تهیه میکنید و نقاط قوت و ضعفی و فرصتها و تهدیدهای آنها را مینویسید.
بهترین راه برای تجزیه و تحلیل رقبا استفاده از ابزارهای سوشال لیسنینگ است. ابزارهایی که میتوانند تمام فعالیتهای رقبای شما را در شبکههای اجتماعی زیرنظر بگیرند و همه مکالماتی که درباره آنها منتشر میشود را برای شما گردآوری کنند. با کمک این ابزارها اطلاعات مفیدی درباره نقاط ضعف و قوت رقبا و خلای که در بازار وجود دارد را به دست میآورید.
۴- پیشبینی میزان سرمایهگذاری
حالا میتوانید به صورت تقریبی پیشبینی کنید که چه مقدار سرمایه اولیه برای ورود به بازار موردنظرتان لازم دارید. اگر بخواهید سهمتان از بازار را افزایش دهید چه؟ چقدر بر این میزان افزوده خواهد شد؟ پیشتاز بودن در بازار یا پیرو بودن، چه مزایا و هزینههایی دارد؟
پس از پاسخ دادن به سوالات این ۴ بخش، دادههایی به دست میآورید که در قالب یک سند دید شفافی از بازار به شما میدهد و مسیر تقریبا شفافی پیش روی شما باز میکند.
این مطلب خلاصه مقاله «تحلیل بازار چیست؟ در تحلیل بازار باید به چه نکاتی توجه کنیم؟» از مجله نیوزباکس بود. کلیک کنید و مقاله کامل را بخوانید.